Knagende Vragen

Bram Vermeer, Knagende Vragen: over alledaagse verschijnselen

Uitgever: Nieuw Amsterdam

Omvang: 368 blz

Formaat: 15 x 20 cm 

Redactie: Gerald Maurice 

Tekeningen: Rhonald Blommestijn 

Design: Studio Pollmann

Prijs: € 17,95

ISBN: 9789046806357

Verschenen: 15 oktober 2009

Waarom hebben mannen tepels? Waarom lusten kinderen geen groente? Waarom zijn vrouwen eerder dronken dan mannen? Waarom is snot lekker? Allemaal vragen die beginnen met verwondering over de gewoonste dingen in het leven. Wie heeft zich niet een keer, liggend op een grasveld, afgevraagd waarom wolken er zo bloemkoolachtig uitzien?

Meer dan een decennium verzorgde ik de rubriek Knagende Vragen in het weekblad Intermediair. Dit najaar verschijnt een bundeling van de boeiendste vragen  bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Het boek geeft de wetenschappelijke achtergronden van honderden alledaagse verschijnselen. Soms zit achter een simpele vraag een hele wetenschappelijke studie. Geregeld zijn wetenschappers het ook oneens over simpele kwesties of hebben ze er nog nooit over nagedacht. Maar altijd zijn de kwesties in dit boek helder en voor iedereen aansprekend opgeschreven. 

Ik neem de lezer daarbij mee op mijn zoektocht naar antwoorden. In mijn keuken en op straat doe ik simpele proefjes om alledaagse verschijnselen te begrijpen. Ik maakte eerder al een ander vragenboek, maar dit nieuwe boek is dikker en nog spannender!

Knagende Vragen is verschenen op 15 oktober 2009 en inmiddels in de negende druk.


3small2small

Gesprek bij Radio Noord-Holland met Arjan Burggraaf (links). Foto's: Lisette Prager.