Om vrijheid te krijgen, moet je vrijheid opgeven

[Dutch] Soms vergeet ik mijn mobieltje mee te nemen. Dan keer ik steevast terug naar huis om het op te halen.

Als zzp’er kan ik me niet veroorloven een contact met een opdrachtgever te missen. Volgens een recente enquête van KPN neemt een groot deel van de jongeren hun mobieltje mee de badkamer in, en een onderzoek onder managers liet zien dat ze ’s ochtends al in bed beginnen met het lezen van mail op hun BlackBerry of iPhone. Er is zelfs ‘e-mail apneu’: veel mensen houden hun adem is als ze een binnengekomen mail openen.

Het was voor mij daarom een rare belevenis om deze zomer een vriend op te zoeken in een achterafdal in Oostenrijk. Behalve de jager woont er niemand in kilometers omtrek. “Er is geen netwerk”, had hij van tevoren nog gewaarschuwd. We moesten een pas beklimmen om contact te krijgen met de zendmast in het volgende dal. Het was een heerlijke week. Ik kon me volop concentreren op die paar boeken die ik had meegenomen. Toen ik thuiskwam en bleek dat niemand me echt had gemist, besloot ik de rust van het bergdal voort te zetten. ’s Ochtends eerst de e-mail en telefoontjes afhandelen en daarna een paar uur het internet eraf. Maar net als een kind dat niet van een geopende snoeptrommel kan afblijven, is internet weer aanzetten te simpel.

Gelukkig is er het programma ‘Freedom’ (www.macfreedom.com, ook voor Windows). Om vrijheid te krijgen, moet je vrijheid opgeven. Het programma sluit alle internet af gedurende een periode die je zelf opgeeft. De enige manier om aan het zelfgekozen isolement te ontkomen, is het herstarten van je computer. Dat is een te groot offer om ‘even te kijken of er nog iets is’. Mijn productiviteit is sindsdien met 30 procent gestegen.