Ik sta er niet alleen voor

Ik heb een eenmansbedrijf, maar werk niet alleen. Bij veel opdrachten is teamwerk belangrijk. Het garandeert continuïteit, creativiteit en veelzijdigheid. Daarom werk ik nauw samen in een netwerk van journalisten. Ik stel een aantal van hen graag voor. 

Mark Mieras

Mark en ik vormen een bijzonder duo, al een kwart eeuw. We hebben dezelfde fascinatie voor technologie. We delen onze roeping in de journalistiek. We werken samen aan het verfijnen van ons ambacht.

Soms staan onze twee namen onder hetzelfde stuk. Maar vaker werken we samen door elkaar te stimuleren, te kritiseren en bij te staan. We helpen elkaar als door omstandigheden een deadline in gevaar komt. Sinds 1 januari 2000 doen we dat vanuit een gezamenlijk kantoor, middenin de Amsterdamse Pijp.

Drs. Mark Mieras (1962) schreef honderden artikelen en maakte tientallen radioprogramma's voor onder andere NRC-Handelsblad, Intermediair, Avenue, Psychologie Magazine en Teleac. Hij doceert wetenschapsjournalistiek en lezersonderzoek aan de postdoctorale afdeling van de Hogeschool van Utrecht. Mark adviseert en coacht redacties bij het aanscherpen van hun redactionele formule.

In het najaar van 2007 verscheen zijn boek 'Ben ik dat?' bij uitgeverij Nieuw-Amsteram, een persoonlijke zoektocht naar de werking van de hersenen.

Mark studeerde cum laude af in de theoretische natuurkunde. Hij was acht jaar als redacteur, eindredacteur en coördinator verbonden aan de wetenschapsredactie van het weekblad Intermediair. Bij dat weekblad was hij ook verantwoordelijk voor het lezersonderzoek. Hij werkte daarvoor drie jaar als adviseur bij het Amsterdamse milieuadviesbureau IMSA.

Sybe Rispens

Dr.ir. Sybe Rispens (1969) publiceert sinds 1991 als wetenschapsjournalist in verschillende Europese media, onder meer in Natuurwetenschap en Techniek (NL), Intermediair (NL), en Die Zeit (DE). Hij publiceert voornamelijk op het gebied van elektrotechnologie, informatica, nanotechnologie, robotica en cognitie.

Zijn bedrijf KnowledgeAtWork richt zich op kenniscommunicatie. Rispens werkt sinds het begin van de jaren-'90 aan het ontwerpen van kennissystemen. Hij realiseerde bijvoorbeeld voor de Tagesspiegel in Berlijn een online relationeel tekstarchiveringssysteem.

Sybe verzorgt de "wetenschapsjaren" van het Duitse federale Ministerie van Onderwijs en Onderzoek. Hij was verantwoordelijk voor de de teksten van het "Einstein Jaar 2005" en "Informaticajaar 2006."

Van Sybe zijn vier non-fictie boeken verschenen. In de jaren negentig, maakten duizenden Nederlandse lezers zich met computers en internet vertrouwd met zijn boeken. Het waren bestsellers in die tijd. Ook verscheen in het boek "Machine Reason. A History of Clocks, Computers and Consciousness". Sybe beschrijft in het boek "Einstein in Nederland" voor de eerste keer Einstein's sterke banden met zijn Nederlandse collega's.

Bennie Mols

Dr. ir. Bennie Mols (1969) werkt als wetenschapsjournalist voor gedrukte media en radio. Zijn onderwerpen: natuurkunde, wiskunde, techniek en hersenonderzoek. Hij schreef daarover ook verschillende boeken. Met Bennie werk ik samen in projecten waar het aankomt op communiceren van technologische kennis. We werken bijvoorbeeld aan publicaties voor het Natinaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR).
 
Bennie is wekelijks te horen in de radio-uitzendingen van 'Hoe?Zo!' (www.hoezoradio.nl). Hij schrijft onder meer voor Natuurwetenschap & Techniek, De Ingenieur technologietijdschrift, NRC Handelsblad en Intermediair.
Van hem verscheen eind 2006 het boek: ‘OPGELOST – Toepassingen van wiskunde en informatica’. Verder schreef hij: 'Uitzicht op inzicht - Grote vragen in de wetenschap', 'Doos van licht, lucht en liefde - Yotta en Yocto op zoek naar de bouwstenen van onze wereld' en: 'Het raadsel van informatie'.
 
Bennie Mols studeerde af in de natuurkunde (TU Eindhoven) en daarna in de filosofie (Universiteit van Amsterdam). Hij promoveerde in 1999 aan de TU Delft op een onderwerp uit de stromingsleer: het gedrag van kleine druppeltjes in turbulente luchtstromingen.
 

Ingrid Bockting

Ingrid Bockting (1969) is illustrator en ontwerper. Zij illustreert wekelijks de rubriek Knagende Vragen, die ik samenstel voor het weekblad Intermediair. Haar illustraties verschijnen daarnaast in tientallen tijdschriften, brochures en ander drukwerk en ze ontwerpt diverse series boekomslagen. Ook is zij initiatiefnemer van de inmiddels jaarlijks terugkerende expositie GarageSale waarover zij momenteel een boek aan het maken is. In heldere vormen en fijn kleurgebruik weet zij de alledaagse werkelijkheid om ons heen te treffen.