Sybe Rispens

Dr.ir. Sybe Rispens (1969) publiceert sinds 1991 als wetenschapsjournalist in verschillende Europese media, onder meer in Natuurwetenschap en Techniek (NL), Intermediair (NL), en Die Zeit (DE). Hij publiceert voornamelijk op het gebied van elektrotechnologie, informatica, nanotechnologie, robotica en cognitie.

Zijn bedrijf KnowledgeAtWork richt zich op kenniscommunicatie. Rispens werkt sinds het begin van de jaren-'90 aan het ontwerpen van kennissystemen. Hij realiseerde bijvoorbeeld voor de Tagesspiegel in Berlijn een online relationeel tekstarchiveringssysteem.

Sybe verzorgt de "wetenschapsjaren" van het Duitse federale Ministerie van Onderwijs en Onderzoek. Hij was verantwoordelijk voor de de teksten van het "Einstein Jaar 2005" en "Informaticajaar 2006."

Van Sybe zijn vier non-fictie boeken verschenen. In de jaren negentig, maakten duizenden Nederlandse lezers zich met computers en internet vertrouwd met zijn boeken. Het waren bestsellers in die tijd. Ook verscheen in het boek "Machine Reason. A History of Clocks, Computers and Consciousness". Sybe beschrijft in het boek "Einstein in Nederland" voor de eerste keer Einstein's sterke banden met zijn Nederlandse collega's.

Sybe is een gepromoveerde wetenschaps- en techniekhistoricus. Hij studeerde af in nog twee andere vakken: communicatie-technologie en wetenschapsfilosofie. Hij publiceert in drie talen: Nederlands, Engels en Duits.

Sybe Rispens woont en werkt in Berlijn.